Τι να μαγειρέψω σήμερα; 3 νόστιμες ιδέες

Περιεχόμενα
Αναρωτιέσαι τι να μαγειρέψεις σήμερα; Θέλεις κάτι εύκολο, γρήγορο και νόστιμο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικές συνταγές – μία ελαφριά και υγιεινή, μία πιο χορταστική και μία απόλυτα comfort food, για να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει!
1. Ελαφριά επιλογή: Σαλάτα κινόα με superfoods

Αν θέλεις κάτι θρεπτικό, γρήγορο και υγιεινό, αυτή η σαλάτα είναι ό,τι πρέπει. Είναι δροσερή, γεμάτη βιταμίνες και μπορεί να αποτελέσει είτε ένα ελαφρύ γεύμα είτε συνοδευτικό.
Για την σαλάτα με κινόα και Superfoods
- 2 φλ. βρασμένη κινόα
- 1 ώριμο ζουμερό μάνγκο (κομμένο σε καρέ)
- 1 ώριμο αβοκάντο (κομμένο σε καρέ)
- 1 ξινόμηλο με τη φλούδα του (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 150 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι
- Λίγα φύλλα φρέσκο δυόσμο
- 2 καρότα (τριμμένα)
- 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
- 2 κ.σ. κράνμπερι
- 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο
Για τη σως
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ζουμερό πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
- 1/2 λεμόνι (το χυμό του)
- 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
- 1 κ.γ. μέλι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε πρώτα όλα τα υλικά για τη σως σε μπλέντερ και τα χτυπάμε.
Δοκιμάζουμε ώστε να μας ικανοποιεί η οξύτητα και το αλάτι.
Ξεπλένουμε την κινόα σε σουρωτήρι κάτω από το τρεχούμενο νερό και τη βάζουμε σε κατσαρόλα.
Αλατίζουμε, προσθέτουμε νερό να τη σκεπάζει και βράζουμε για περίπου 15 σε χαμηλή φωτιά.
Τη στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά, λαχανικά, φρούτα και σπόρους και περιχύνουμε με τη σως.
2. Χορταστική επιλογή: Φιλέτο κοτόπουλο με μουστάρδα και μανιτάρια

Αν έχεις όρεξη για κάτι πιο χορταστικό αλλά εύκολο στην προετοιμασία, το κοτόπουλο με μουστάρδα και μανιτάρια είναι ιδανικό.
Για το φιλέτο κοτόπουλο με μουστάρδα και μανιτάρια
- 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο με την πέτσα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγα φρέσκα μυρωδικά
- Θυμάρι
- Ρίγανη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 10 ντοματίνια
- Για το σερβίρισμα
- Πουρές πατάτας
Για τη σάλτσα με μουστάρδα
- 1 σπιτικό ζωμό ψυγείου κότας
- 300 γρ. ασπρομανίταρα
- 1 σκελ. σκόρδο
- 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. αλεύρι (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Λίγο ζεστό νερό
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκα μυρωδικά
Εκτέλεση
Για το φιλέτο κοτόπουλο
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι πρώτα στα κοτόπουλο φιλέτα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Τα ψήνουμε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε στους 200°C σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο παχύ είναι το φιλέτο.
Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο τα ξεκουράζουμε σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 5-6 λεπτά.
Διατηρούμε το κοτόπουλο φιλέτο ζεστό.
Για τα μανιτάρια και τη σάλτσα
Όση ώρα ψήνεται το κοτόπουλο, και στο ίδιο τηγάνι που ψήσαμε με το κοτόπουλο, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Σοτάρουμε για 3 λεπτά σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα το σπιτικό ζωμό κότας και περίπου 1 φλ. νερό.
Παίρνουμε όλα τα ζουμιά του ταψιού και τα ρίχνουμε στην σάλτσα μανιταριών.
Τρίβουμε πιπέρι και σιγοβράζουμε την σάλτσα να πυκνώσει για λίγα λεπτά.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Σερβίρουμε τον πουρέ σε πιάτα, προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα ψητά ντοματίνια και γαρνίρουμε τριγύρω με την σάλτσα.
3. Comfort food: Μακαρονάδα με κρέμα γάλακτος, μπέικον και μανιτάρια

Για όσους θέλουν κάτι γρήγορο και λαχταριστό, μια κρεμώδης μακαρονάδα με μπέικον και μανιτάρια είναι η απόλυτη επιλογή.
Υλικά:
- 500 γρ. σπαγγέτι
- 200 γρ. μπέικον σε κύβους
- 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το μπέικον χωρίς λάδι μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφαιρούμε και στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μπέικον και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Ρίχνουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά στη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.