Σάββατο 19 Απριλίου 2025

Τσικνοπέμπτη: Τα καλύτερα συνοδευτικά

 Τσικνοπέμπτη: Τα καλύτερα συνοδευτικά

Η Τσικνοπέμπτη είναι η γιορτή του καλού φαγητού, της παρέας και – φυσικά – του ψηλού κρέατου! Είτε προτιμάτε ζουμερά μπριζολάκια, καλοψημένα σουβλάκια ή λαχταριστά λουκάνικα, το μυστικό για ένα ολοκληρωμένο γεύμα βρίσκεται στα σωστά συνοδευτικά. Από δροσερές σαλάτες μέχρι τραγανές πατάτες και αρωματικές σάλτσες, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Σε αυτό το άρθρο, θα έχετε μερικές από τις καλύτερες προτάσεις για συνοδευτικά που θα κάνουν τέλεια με τα κρεατικά της ημέρας.

Τυροκαυτερή σπιτική

Υλικά:

Για τη τυροκαυτερή

  • 3 πιπεριές φλωρίνης ψημένες και ξεφλουδισμένες (φρέσκιες ή εμπορίου)
  • 350-500 γρ. φέτα 
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 πιπεριά καυτερή
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1-2 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση:

Μπορεί να γίνει στο μίξερ και να πολτοποιηθεί πλήρως σαν αλοιφή αλλά γίνεται μία χαρά και στο χέρι με ένα μπολ και ένα κουτάλι και έχει λίγο διαφορετική υφή. Η γεύση παραμένει συγκλονιστική και ο συνδυασμός των υλικών είναι μοναδικός.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζι.

Χρησιμοποιούμε τα μαχαίρια πολτοποίησης.

Βάζουμε την φέτα, το γιαούρτι, τις πιπεριές, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, την πάπρικα, τη ρίγανη, το ξύδι.

Τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.

Φέτα χρησιμοποιούμε ποσότητα ανάλογη με την υφή που θέλουμε να δώσουμε.

Με 350 γραμ. γίνεται σαν αλοιφή ενώ αν βάλουμε παραπάνω, γίνεται πιο στερεή.

Ελέγχουμε τη γεύση και την οξύτητα της.

Την παγώνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για μια ώρα.

Διατηρείται αρκετές ημέρες σκεπασμένη στη συντήρηση του ψυγείου.

Πατάτες φούρνου “τσακιστές”

Υλικά :

Για τις πατάτες φούρνου

  • 1,5 kg baby πατάτες φρέσκες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Ανθός αλατιού
  • Δεντρολίβανο
  • Ρίγανη ή θυμάρι

Εκτέλεση:

Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα για τις τσακιστές πατάτες, τις πλένουμε πάρα πολύ καλά, ώστε να καθαρίσει τελείως η φλούδα τους.

Βάζουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με μπόλικο νερό, ρίχνουμε λίγο χοντρό αλάτι και ένα κλωνάρι δεντρολίβανο.

Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15’.

Θέλουμε να κρατάνε λίγο στην καρδιά τους.

Σουρώνουμε τις πατάτες σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.

Μία-μία τις σπάμε και τις τσακίζουμε ελαφρά με ένα βαρύ αντικείμενο έτσι ώστε να ανοίξουν ελαφρά στα πλάγια χωρίς να τις λιώσουμε.

Το ύψος της σπασμένης πατάτας πρέπει να είναι λίγο λιγότερο από 1εκ. για να γίνουν τραγανές.

Λαδώνουμε ρηχό ταψί, βάζουμε μέσα τις τσακιστές πατάτες, πασπαλίζουμε με αλάτι και βότανα και ραντίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο.

Αν θέλουμε προσθέτουμε ολόκληρες σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους για περισσότερο άρωμα.

Ανακατεύουμε τις πατάτες να λαδωθούν καλά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά.

Ψήνουμε δηλαδή, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές ολόγυρα σαν τις τηγανητές πατάτες.

Τυροκροκέτες

Υλικά:

250 γρ. mix τυριών, έμμενταλ, τσένταρ, γκούντα, γραβιέρα

1 αυγό

40 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., +έξτρα 150γρ. για πασπάλισμα

δυόσμο

αλάτι

πιπέρι

ηλιέλαιο, για τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

70 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

100 γρ. τσένταρ, τριμμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

2 φέτες μπέικον

1 κ.σ. μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Γεμίζουμε με ηλιέλαιο 2 εκ. βάθος και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το mix τυριών, το αυγό, 40 γρ. αλεύρι, πιπέρι, αλάτι, τον δυόσμο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα.

Θα προσθέσουμε αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πλάθουμε 20 μπαλάκια και τα περνάμε από το αλεύρι.

Βάζουμε στο τηγάνι για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Αν δεν τα τηγανίσουμε αμέσως μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο. Μετά τα περνάμε από νερό, αλεύρι και τα τηγανίζουμε.

Για γλυκό…

Cheesecake πραλίνα

Υλικά:

Για τη βάση

300 γρ. μπισκότα τριπλής σοκολάτας

80 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση

600 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου

500 γρ. πραλίνα φουντουκιού του Άκη

1 πρέζα αλάτι

Για τη γκανάζ

100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

200 γρ. πραλίνα φουντουκιού του Άκη

Για το σερβίρισμα

πουράκια , σοκολάτας

φύλλα δυόσμουΑποθήκευσε τα υπόλοιπα συστατικά στη λίστα για τα ψώνια σου.

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα μπισκότα και το βούτυρο, και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25 εκ. με αποσπώμενη βάση, και το απλώνουμε με τα χέρια μας σε όλη την επιφάνεια της φόρμας.

Μεταφέρουμε τη φόρμα στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει.

Για τη γέμιση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την πραλίνα καιι το αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.

Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τη βάση, καί απλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, ώστε να είναι λεία η επιφάνεια.

Μεταφέρουμε τη φόρμα ξανά στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Για τη γκανάς

Ριχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και την πραλίνα.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 ½ λεπτό.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Απλώνουμε την γκανάς πάνω από το cheesecake, και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σερβίρουμε με πουράκια και φύλλα δυόσμου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *