Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Πότε πρέπει να πετάξετε το σφουγγάρι της κουζίνας;

 Πότε πρέπει να πετάξετε το σφουγγάρι της κουζίνας;

Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι. Αν και το χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε τα πιάτα, στην πραγματικότητα αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Πρέπει, λοιπόν, να το αντικαταστήσουμε με μια βούρτσα;

Γιατί τα σφουγγάρια γεμίζουν με βακτήρια

Τα σφουγγάρια είναι ζεστά, υγρά και γεμάτα υπολείμματα τροφών, στοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Μελέτη του 2017 βρήκε 362 διαφορετικά είδη βακτηρίων σε χρησιμοποιημένα σφουγγάρια, με πυκνότητα που έφτανε τα 54 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό – αντίστοιχο επίπεδο με αυτό των ανθρώπινων κοπράνων.

Αποτελούν τα σφουγγάρια κίνδυνο για την υγεία;

Τα περισσότερα βακτήρια που αναπτύσσονται στα σφουγγάρια δεν είναι επιβλαβή. Ωστόσο, εάν ένα σφουγγάρι έρθει σε επαφή με ωμό κρέας ή κοτόπουλο, μπορεί να φιλοξενήσει επικίνδυνα παθογόνα όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Έρευνες έδειξαν ότι τα βακτήρια αυτά επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται εύκολα σε σφουγγάρια, ενώ σε βούρτσες εξαφανίζονται γρηγορότερα.

Τρόποι μείωσης των βακτηρίων στα σφουγγάρια

Για να μειώσετε τον κίνδυνο:
Αντικαθιστάτε το σφουγγάρι κάθε εβδομάδα.
Πλένετέ το στο πλυντήριο πιάτων ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Στεγνώνετέ το καλά μεταξύ των χρήσεων.

Είναι η βούρτσα καλύτερη λύση;

Οι βούρτσες έχουν λιγότερους πόρους, στεγνώνουν πιο γρήγορα και φιλοξενούν πολύ λιγότερα βακτήρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η πιο υγιεινή επιλογή για το πλύσιμο των πιάτων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *