Εντυπωσιακές εικόνες από σύννεφα ξηρού πάγου στον Άρη, χάρη στο Curiosity

Οι καταγραφές των νυχτερινών νεφών του Άρη γίνονται πλέον με απόλυτη ακρίβεια!
Όπως στη Γη, έτσι και στον Άρη, υπάρχουν σύννεφα που σχηματίζονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Πριν από περίπου 20 χρόνια, ο δορυφόρος Mars Express της ESA κατέγραψε για πρώτη φορά νυχτερινά νέφη στον Άρη, τα οποία από τότε μελετώνται συστηματικά.
Το Curiosity, εκτός από τις γεωλογικές έρευνες που πραγματοποιεί, παρατηρεί συχνά και τον ουρανό του πλανήτη. Πρόσφατα, η κάμερα Mastcam κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από σύννεφα ξηρού πάγου, τα οποία εμφανίζουν λευκές και κοκκινωπές αποχρώσεις. Το Timelapse βίντεο που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει 16 λεπτά λήψεων και δείχνει αυτά τα μοναδικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα νυχτερινά νέφη στον Άρη εμφανίζονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, καθιστώντας τις παρατηρήσεις πιο προβλέψιμες. Σύμφωνα με τον Mark Lemmon, επιστήμονα στο Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης, οι καταγραφές γίνονται πλέον με απόλυτη ακρίβεια, αφού τα σύννεφα εμφανίζονται την ίδια εποχή κάθε χρόνο, μια είδηση που μας κάνει να ανυπομονούμε για μελλοντικές ανακαλύψεις.
Το Curiosity πραγματοποίησε τις παρατηρήσεις από τον κρατήρα Gale, όπου οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα βαρυτικά κύματα συμβάλλουν στην ψύξη της ατμόσφαιρας, επιτρέποντας στο διοξείδιο του άνθρακα να σχηματίσει αυτά τα λεπτά σύννεφα. Άλλα rover στον Άρη δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταγράψουν αντίστοιχα φαινόμενα.
Πηγή: techmaniacs.gr