Αντώνης Σαμαράς: τι οδήγησε στη διαγραφή του

Η κριτική στάση του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια πυροδότησε ένα κλίμα καχυποψίας προς το πρόσωπό του. Η πρόσφατη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού όμως και τα καυστικά σχόλια για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της σε εθνικά θέματα προκάλεσαν την έσχατη κίνηση της αποπομπής του.
Για την ακρίβεια, λέγεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε χθες σύσκεψη με στενούς συνεργάτες για να γίνει μια πρώτη επεξεργασία του ζητήματος. Η τελική διαγραφή όμως δεν ήρθε παρά μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης που έδωσε ο Σαμαράς στο “Βήμα της Κυριακής“.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε για το Σαμαρά ότι “εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής”. Συνεχίζοντας, κατέληξε στο ότι “θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς”.
“Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κι όταν αυτό επιχειρείται, παίρνει τη μορφή της φάρσας» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές. Υπογράμμιζαν δε πως «όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία στο μέτρο του 18%, ας αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Κι όσοι ζητούν μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, ας το ξεχάσουν”.
Οι λόγοι της διαγραφής Σαμαρά από τη ΝΔ
Τρεις είναι οι βασικότεροι λόγοι που πυροδότησαν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα:
- Οι νύξεις περί “χαριεντισμάτων” κατά τη συνάντηση μεταξύ του Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Τούρκου προέδρου και του πρωθυπουργού της Αλβανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Βουδαπέστη. Κυβερνητικές πηγές αναρωτήθηκαν: “ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, «χαριεντισμό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα κράτος, μάλιστα, το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει; Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία”.
- Η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση σχετικά με τους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων και συγκεκριμένα η κριτική στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπως υπογράμμισαν κυβερνητικές πηγές, “Η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Όσο για τα περί «μειοδοσίας», δεν είναι παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης”.
- Το άνοιγμα της συζήτησης, από τη μεριά του Αντώνη Σαμαρά, για το ζήτημα της νέας προεδρίας στη Νέα Δημοκρατία. Είχε ήδη γνωστοποιηθεί ότι το κόμμα της ΝΔ δεν επιθυμούσε ακόμη να γίνει δημόσια συζήτηση σχετικά με την αντικατάσταση Μητσοτάκη. Ωστόσο, ο Σαμαράς πήρε την πρωτοβουλία και δήλωσε την εμφανή του προτίμηση στον Κώστα Καραμανλή.
Σχετικά με αυτό, ειπώθηκε ότι “ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή“.
Επιπλέον, όσον αφορά τον Κ. Καραμανλή και την οικογένειά του, λέχθηκε ότι “δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση». Σημείωναν ακόμα πως «η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου».”