Σαν σήμερα 24/1: Ο θάνατος του Ουίνστον Τσώρτσιλ

Περιεχόμενα
Σαν σήμερα, στις 24 Ιανουαρίου 1965, έφυγε από τη ζωή ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, μία από τις πιο εμβληματικές αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Ο Τσόρτσιλ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών, στο σπίτι του στο Λονδίνο, μετά από πολυετή μάχη με προβλήματα υγείας.
Ο βίος και η πολιτική καριέρα
Γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου 1874, ο Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ Τσώρτσιλ ήταν γιος του Λόρδου Ράντολφ Τσώρτσιλ και εγγονός του 7ου Δούκα του Μάλμπορο. Η πολιτική του καριέρα διήρκεσε πάνω από έξι δεκαετίες, ενώ διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (1940–1945 και 1951–1955).
Ως πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τσώρτσιλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της στρατηγικής των Συμμάχων και συνέβαλε σημαντικά στην τελική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Ωστόσο, η θητεία του χαρακτηρίστηκε και από αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως ο βομβαρδισμός της Δρέσδης και η διαχείριση του λιμού στη Βεγγάλη το 1943.
Ο ρόλος του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Τσώρτσιλ ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1940, σε μια περίοδο κρίσιμη για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ρητορική του και η αποφασιστικότητά του εμψύχωσαν τον βρετανικό λαό στις πιο σκοτεινές ημέρες του πολέμου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας.
Παρά την προσφορά του στη συμμαχική νίκη, επικρίθηκε για τις στρατιωτικές του τακτικές και την αδιαφορία του για τις ανθρώπινες απώλειες.
Μετά τον πόλεμο
Μετά το τέλος του πολέμου, ο Τσώρτσιλ ηττήθηκε στις εκλογές του 1945, γεγονός που αποδόθηκε στην επιθυμία του βρετανικού λαού για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Επανήλθε στην εξουσία το 1951, αλλά η δεύτερη θητεία του σημαδεύτηκε από προβλήματα υγείας.
Το 1953, έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για τα ιστορικά και αυτοβιογραφικά έργα του, ενώ την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε σε ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.
Το τέλος
Η κηδεία του, στις 30 Ιανουαρίου 1965, ήταν η μεγαλύτερη κρατική κηδεία που είχε δει το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρευρέθηκαν ηγέτες από όλο τον κόσμο, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή μέσω της τηλεόρασης.
Παρά τις σημαντικές του επιτυχίες, ο Τσώρτσιλ παραμένει μια προσωπικότητα που προκαλεί συζητήσεις. Η κληρονομιά του συνδυάζει την ηγετική του ικανότητα στις πιο κρίσιμες στιγμές με την αυταρχικότητα και τις αμφισβητούμενες απόψεις του για θέματα όπως η αποικιοκρατία και η φυλή.
Ο θάνατός του σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής, αλλά ο διάλογος γύρω από τον ρόλο και τις πράξεις του συνεχίζεται μέχρι σήμερα.