Πώς θα καταλάβουμε αν είναι καλό το ελαιόλαδο;

Πίνακας περιεχομένου
Γιατί δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα υγιεινά και πώς να ξεχωρίζετε τα καλά από τα κακά λάδια.
Το ελαιόλαδο δεν είναι πάντα αγνό και υγιεινό. Η ποιότητά του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να ξεχωρίσουμε το καλό από το κακής ποιότητας λάδι.
Τι καθορίζει την ποιότητα του ελαιολάδου
Ο τρόπος συγκομιδής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και χρήσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά του. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από κυτταρικές βλάβες και φλεγμονές.
Πώς να επιλέξετε το καλύτερο ελαιόλαδο
1. Συγκομιδή και επεξεργασία:
Το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας παράγεται από πολύ πράσινες ελιές, που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, καθώς αυτές περιέχουν τα περισσότερα υγιεινά συστατικά. Επιπλέον, η γρήγορη επεξεργασία τους, μέσα σε δύο ώρες από τη συγκομιδή, εξασφαλίζει την αποφυγή της οξείδωσης.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η πιο υγιεινή εκδοχή, καθώς παράγεται με ψυχρή έκθλιψη, χωρίς χημικούς διαλύτες ή υψηλή θερμότητα, διατηρώντας τα θρεπτικά του συστατικά.
2. Αποθήκευση:
Οι ημερομηνίες συγκομιδής, επεξεργασίας και εμφιάλωσης αναγράφονται στις ετικέτες ή σε κωδικούς QR που μπορούν να σκαναριστούν. Όσο πιο κοντινή είναι η ημερομηνία εμφιάλωσης, τόσο πιο φρέσκο είναι το ελαιόλαδο.
Η σωστή αποθήκευση είναι επίσης σημαντική. Το ελαιόλαδο πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό περιβάλλον, σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι. Αν εκτίθεται σε θερμότητα και φως, αλλοιώνεται γρηγορότερα.
3. Διατήρηση στο σπίτι:
Η γεύση είναι ένας καλός δείκτης της ποιότητας. Όσο πιο έντονη η γεύση, τόσο υψηλότερη η περιεκτικότητα σε πολύτιμα συστατικά. Αν το λάδι έχει ταγγίσει, σημαίνει ότι έχει χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο, όπου οι φαινολικές ενώσεις προστατεύονται για δύο επιπλέον χρόνια. Φροντίστε, όμως, να το αφήνετε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρήση του.