Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025

Πως να φτιάξετε λαγάνα σπίτι σας;

 Πως να φτιάξετε λαγάνα σπίτι σας;

Η λαγάνα είναι ένα ιδιαίτερο, άζυμο ψωμί που καταναλώνεται παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής. Χαρακτηριστικό της είναι το πλακέ, μακρόστενο σχήμα της, η τραγανή κρούστα και η αφράτη ψίχα, ενώ συχνά πασπαλίζεται με σουσάμι.

Η Ιστορία της Λαγάνας

Η λαγάνα έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο αρχαίος «λάγανος» ήταν ένας λεπτός άζυμος άρτος, που παρασκευαζόταν χωρίς προζύμι, παρόμοιος με τη λαγάνα που γνωρίζουμε σήμερα. Ο Αθηναίος, Έλληνας συγγραφέας του 2ου αιώνα μ.Χ., αναφέρεται σε αυτόν στα γραπτά του, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση της λαγάνας χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Γιατί Τρώμε Λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα;

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της περιόδου νηστείας που οδηγεί στο Πάσχα. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, την ημέρα αυτή αποφεύγονται οι ζυμωμένοι άρτοι (δηλαδή τα ψωμιά με μαγιά ή προζύμι), καθώς συμβολίζουν την εγκράτεια και την κάθαρση από τις απολαύσεις. Έτσι, η λαγάνα, ως άζυμο ψωμί, έχει καθιερωθεί ως βασικό συνοδευτικό των νηστίσιμων εδεσμάτων της ημέρας, όπως ο ταραμάς, οι ελιές και ο χαλβάς.

Πως να φτιάξετε σπιτική λαγάνα

Υλικά:

  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 12 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για το άλειμμα
  • 2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • σουσάμι

Οδηγίες:

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
  • Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
  • Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά.
  • Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά την ζύμη στο μπολ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1- 1 1/2 ώρα.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε είτε 2 λεπτές λαγάνες είτε 1 πιο αφράτη!
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Αν θέλουμε να κάνουμε μια λαγάνα συνεχίζουμε τη διαδικασία χωρίς να κόψουμε τη ζύμη.
  • Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου αντίστοιχα.
  • Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. 
  • Ρίχνουμε σε ένα ένα μπολ το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο. 
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Περιμένουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
  • Πιέζουμε τις λαγάνες με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
  • Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά αν ψήσουμε 2 λαγάνες και 20-25 λεπτά αν ψήσουμε 1.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *