Πως να φτιάξετε λαγάνα σπίτι σας;

Περιεχόμενα
Η λαγάνα είναι ένα ιδιαίτερο, άζυμο ψωμί που καταναλώνεται παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής. Χαρακτηριστικό της είναι το πλακέ, μακρόστενο σχήμα της, η τραγανή κρούστα και η αφράτη ψίχα, ενώ συχνά πασπαλίζεται με σουσάμι.
Η Ιστορία της Λαγάνας
Η λαγάνα έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο αρχαίος «λάγανος» ήταν ένας λεπτός άζυμος άρτος, που παρασκευαζόταν χωρίς προζύμι, παρόμοιος με τη λαγάνα που γνωρίζουμε σήμερα. Ο Αθηναίος, Έλληνας συγγραφέας του 2ου αιώνα μ.Χ., αναφέρεται σε αυτόν στα γραπτά του, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση της λαγάνας χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Γιατί Τρώμε Λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα;
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της περιόδου νηστείας που οδηγεί στο Πάσχα. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, την ημέρα αυτή αποφεύγονται οι ζυμωμένοι άρτοι (δηλαδή τα ψωμιά με μαγιά ή προζύμι), καθώς συμβολίζουν την εγκράτεια και την κάθαρση από τις απολαύσεις. Έτσι, η λαγάνα, ως άζυμο ψωμί, έχει καθιερωθεί ως βασικό συνοδευτικό των νηστίσιμων εδεσμάτων της ημέρας, όπως ο ταραμάς, οι ελιές και ο χαλβάς.
Πως να φτιάξετε σπιτική λαγάνα
Υλικά:
- 500 γρ. σκληρό αλεύρι
- 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
- 12 γρ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Για το άλειμμα
- 2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- σουσάμι
Οδηγίες:
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
- Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά.
- Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά την ζύμη στο μπολ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1- 1 1/2 ώρα.
- Μπορούμε να φτιάξουμε είτε 2 λεπτές λαγάνες είτε 1 πιο αφράτη!
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Αν θέλουμε να κάνουμε μια λαγάνα συνεχίζουμε τη διαδικασία χωρίς να κόψουμε τη ζύμη.
- Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου αντίστοιχα.
- Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
- Ρίχνουμε σε ένα ένα μπολ το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Περιμένουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
- Πιέζουμε τις λαγάνες με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
- Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά αν ψήσουμε 2 λαγάνες και 20-25 λεπτά αν ψήσουμε 1.