Η απόλυτη σούπα πατάτας

Η συνταγή της Elly Curshen, υπόσχεται τη πιο βελούδινη και ξεχωριστή σούπα γι αυτό το χειμώνα. Θα αξιοποιήστε στο έπακρο τις πατάτες που έχουν απομείνει, με αυτήν την κρεμώδη σούπα. Η σάρκα της πατάτας μπαίνει στην τυρώδη σούπα και οι φλούδες κάνουν μια νόστιμη τραγανή επικάλυψη.
Κάθε μερίδα παρέχει 441 kcal, 11,1g πρωτεΐνη, 58,7g υδατάνθρακες (εκ των οποίων 7,9g σάκχαρα), 19,5g λιπαρά (εκ των οποίων 9,6g κορεσμένα), 6,9g φυτικές ίνες και 2,17g αλάτι.
Συστατικά
- 2 μέτριες-μεγάλες κρύες πατάτες φούρνου , κομμένες στη μέση, με κομμένη τη σάρκα και κρατημένη φλούδα: 2 μέτριες-μεγάλες κρύες πατάτες φούρνου, κομμένες στη μέση, με κομμένη σάρκα και φλούδα κρατημένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο: 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 20 g/¾oz βούτυρο: 20 g/¾oz βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι , ψιλοκομμένο: 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο , ψιλοτριμμένη: 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοτριμμένη
- 400ml/14fl oz ζωμός λαχανικών: 400ml/14fl oz ζωμός λαχανικών
- 100ml/3½fl ουγκιά γάλα πλήρες (ή κρέμα για επιπλέον κρεμώδη υφή ή μείγμα και των δύο): 100ml/3½fl oz γάλα πλήρες (ή κρέμα για επιπλέον κρεμώδη υφή ή μείγμα και των δύο)
- 20 g/¾oz cheddar , ψιλοτριμμένο, συν επιπλέον για σερβίρισμα: 20g/¾oz cheddar, ψιλοτριμμένο, συν επιπλέον για σερβίρισμα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι: αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια , κομμένα σε φέτες, για γαρνίρισμα: 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες, για γαρνίρισμα
Μέθοδος
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C/200C Ανεμιστήρας/Αέριο 7. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
- Κόψτε τη φλούδα της πατάτας σε λωρίδες ή κόψτε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Περιχύνουμε με το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Τα απλώνουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά. Παραμερίζω. Εναλλακτικά, προθερμαίνετε μια φριτέζα αέρα στους 200 C και μαγειρεύετε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή.
- Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μια πρέζα αλάτι και μαγειρέψτε, με το καπάκι, για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέστε τη σάρκα της ψητής πατάτας στο τηγάνι. Ανακατεύουμε να ενωθούν με το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά ρίχνουμε μέσα το ζωμό. Αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά να ζεσταθούν καλά οι πατάτες.
- Ανακατεύουμε τη σούπα μέχρι να ομογενοποιηθεί και επιστρέφουμε στο τηγάνι.
- Ρίξτε το γάλα και το τσένταρ, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει κρεμώδης η σούπα. Καρυκεύουμε με πιπέρι για γεύση.
- Σερβίρετε ζεστό, με τις τραγανές φλούδες πατάτας, περισσότερο τυρί και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.