Ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα από το 2020; Έχει βγει θεωρία γι’ αυτό.

Νιώθεις ότι ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα από ποτέ, ειδικά μετά την παγκόσμια πανδημία που ξέσπασε το 2020; Δεν είσαι μόνος σου. Υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο όπου πολλοί νιώθουν ότι οι μέρες είναι μεγάλες, αλλά τα χρόνια πιο σύντομα.
Μια θεωρία πάνω στο ζήτημα έχει γίνει viral στο TikTok. Ο Thomas Mulligan εξέθεσε την «θεωρία αντίληψης του χρόνου», η οποία συστήνει τους λόγους για τους οποίους ο χρόνος μας φαίνεται να περνάει τόσο γρήγορα.
Η θεωρία του Mulligan για αυτή την οικουμενική αίσθηση επιτάχυνσης του χρόνου προσεγγίζει το θέμα από μια ψυχολογική σκοπιά: Όσο μεγαλώνουμε, κάθε χρόνος αντανακλά και ένα μικρότερο μέρος της ζωής μας. Μέχρι δηλαδή τα 30, ένας χρόνος αντανακλά ένα πολύ μικρό κομμάτι της συνολικής διάρκειας της ζωής μας.
Όπως εξηγεί, “Στα πρώτα σου γενέθλια, ένας χρόνος αποτελεί το 100 τοις εκατό της ζωής σου. Μέχρι το δεύτερο, ένας χρόνος αποτελεί το 50 τοις εκατό. Μέχρι να κλείσετε τα 20, ένας χρόνος αποτελεί το 5% της ζωής σας”. Αυτό ίσως, κατά τη γνώμη του, να εξηγεί και αυτή τη διαφορετική αντίληψη συρρίκνωσης του χρόνου.
Μετά από έρευνες ψυχολόγων, παρατηρήθηκε επίσης ότι η έγχρονη εμπειρία μας επηρεάζεται από το πόσες νέες πληροφορίες λαμβάνει προς επεξεργασία ο εγκέφαλός μας. Σε νέες και εν πολλοίς άγνωστες εμπειρίες, ο χρόνος επιβραδύνεται γιατί το μυαλό μας απορροφά και επεξεργάζεται πολλαπλά δεδομένα. Αντιθέτως, μια ημέρα ρουτίνας επιταχύνει την αντίληψη του χρόνου γιατί ο όγκος πληροφοριών είναι αισθητά μικρότερος.
Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Santosh Kesari, όταν είμαστε παιδιά, είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε νέα ερεθίσματα που αφήνουν μόνιμες αντιληπτικές εντυπώσεις. «Μετράμε τον χρόνο με αξιομνημόνευτα γεγονότα, αλλά λιγότερα νέα πράγματα συμβαίνουν καθώς μεγαλώνουμε, κι έτσι φαίνεται ότι η παιδική ηλικία κράτησε περισσότερο», εξηγεί η Kesari.
Σχετικά με το 2020, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν από τότε ότι τα περίπλοκα γεγονότα που έλαβαν χώρα τα χρόνια εκείνα έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαστρέβλωση της έγχρονης αντίληψής μας. Η πανδημία και τα lockdown έφεραν πολλούς αντιμέτωπους με έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο απομακρυσμένης εργασίας και περιορισμένων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, δημιουργώντας την αίσθηση της ρουτίνας και της επαναληψιμότητας. Η καταβύθιση στο ψηφιακό και η αποχή από τον φυσικό κόσμο οδηγεί σταδιακά στη αίσθηση ότι ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα.

Αλλάζει η αντίληψή μας για το χρόνο;
Ο απόλυτος τρόπος για να αλλάξεις αυτή την περιοριστική αίσθηση είναι να έρθεις σε επαφή με νέες εμπειρίες. Η εισαγωγή του καινούργιου, της καινοτομίας στη ζωή βοηθά τελικά σε μια γαλήνια επιβράδυνση του χρόνου. Ένα ταξίδι, μια νέα δραστηριότητα ή μια νέα σχέση είναι λιχουδιές για τον εγκέφαλο, ο οποίος έχει “έργο” να επεξεργαστεί και να αντιληφθεί.
Ένας άλλος τρόπος επιβράδυνσης του χρόνου είναι οι ασκήσεις συνειδητότητας– επίγνωσης του εδώ και τώρα. Όταν ζούμε πραγματικά το παρόν, η καθημερινότητα φαντάζει σημαντική και γεμάτη νέες αισθήσεις και βιώματα. Μια αγκαλιά σε αγαπημένο πρόσωπο ή ακόμα και μια ρουτίνα ομορφιάς πλουτίζουν τη ζωή με πράγματα για τα οποία αξίζει να ζει κανείς.
«Το να ζούμε μέσα από τις αισθήσεις και τις εμπειρίες μας, παρά τις σκέψεις μας, έχει μια επίδραση που διαστέλλει το χρόνο», εξηγεί η νευροεπιστήμονας Patricia Costello.
Η Kesari προτείνει επίσης το να στοχάζεται κανείς τη μέρα του και έτσι να εμπλουτίζει τη μνήμη και την αντιληπτική του ικανότητα. «Περάστε μισή ώρα κάθε βράδυ στοχαζόμενοι πραγματικά τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Εάν εμπεδώσετε τα γεγονότα μπορείτε να τα κάνετε πιο μοναδικά», λέει. Αυτή η πρακτική βοηθά τόσο στην ενίσχυση της μνήμης όσο και στην απόδοση σημασίας στο χρόνο της ύπαρξής σας.