Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Σαν σήμερα 23/2: Η Μαρίκα Νίνου “σίγησε” για πάντα

 Σαν σήμερα 23/2: Η Μαρίκα Νίνου “σίγησε” για πάντα

Σαν σήμερα, στις 23 Φεβρουαρίου 1957, έφυγε από τη ζωή η Μαρίκα Νίνου, μία από τις σημαντικότερες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού. Σε ηλικία μόλις 35 ετών, η σπουδαία ερμηνεύτρια έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω της μια σπουδαία μουσική παρακαταθήκη.

Η Νίνου, της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Ευαγγελία Αταμιάν, γεννήθηκε το 1922 στον Καύκασο από αρμενική οικογένεια που ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγες. Μεγάλωσε στον Πειραιά, βιώνοντας δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, που όμως δεν εμπόδισαν το μουσικό της ταλέντο να αναδειχθεί.

Η Πορεία προς την Καταξίωση

Η Μαρίκα Νίνου ξεκίνησε την καριέρα της ως ακροβάτισσα σε τσίρκο, προτού στραφεί στο τραγούδι. Η γνωριμία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη υπήρξε καθοριστική για την πορεία της. Στα μέσα της δεκαετίας του 1940, ξεκίνησε να εμφανίζεται σε λαϊκά πάλκα και συνεργάστηκε στενά με τον Τσιτσάνη, με τον οποίο δημιούργησε μερικές από τις πιο εμβληματικές ηχογραφήσεις του ρεμπέτικου.

Τραγούδια όπως «Νύχτες μαγικές», «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα», «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά» και «Όταν συμβεί στα πέριξ» έμειναν ανεξίτηλα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, με τη φωνή της να αποδίδει με μοναδικό πάθος και αυθεντικότητα τον καημό και την πίκρα του ρεμπέτικου.

Το Τραγικό Τέλος

Παρά τη λαμπρή της πορεία, η ζωή της Νίνου σημαδεύτηκε από προσωπικές δυσκολίες και προβλήματα υγείας. Το 1954, ταξίδεψε στην Αμερική, όπου τραγούδησε για την ελληνική ομογένεια, όμως οι επιδόσεις της δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία. Παράλληλα, η επιδείνωση της υγείας της την ανάγκασε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Λίγα χρόνια αργότερα, διαγνώστηκε με καρκίνο, μια ασθένεια που δεν κατάφερε να νικήσει. Έφυγε από τη ζωή το 1957, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο ελληνικό τραγούδι.

Η Κληρονομιά της Νίνου

Η Μαρίκα Νίνου θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου, με τη χαρακτηριστική φωνή της να συγκινεί ακόμα και σήμερα. Παρότι η καριέρα της κράτησε λιγότερο από δέκα χρόνια, κατάφερε να χαράξει ανεξίτηλα το όνομά της στο λαϊκό τραγούδι.

Σαν σήμερα, θυμόμαστε μια γυναίκα που, παρά τις δυσκολίες, έγινε σύμβολο του ρεμπέτικου και άφησε πίσω της μια μουσική κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *