Ρινάτ Ντασάεφ: Ο τερματοφύλακας-θρύλος της Σοβιετικής Ένωσης

Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με αξιοσημείωτη καριέρα τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ο Ρινάτ Φαϊζραχμάνοβιτς Ντασάεφ γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1957 στην πόλη Άστραχαν της Σοβιετικής Ένωσης (σήμερα Ρωσία). Ως παιδί ασχολήθηκε με την κολύμβηση, συμμετείχε σε πανενωσιακούς παιδικούς αγώνες και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο χέρι του. Μετά από αυτό, δεν είχε πια την επιθυμία να πάει για κολύμπι, οπότε έκανε μια επιλογή υπέρ του ποδοσφαίρου.
Στην αρχή έπαιζε ως επιθετικός. Φαινόταν, όμως, αδύναμος για αυτή τη θέση. Όπως εξήγησε αργότερα ο Ντασάεφ, η «συνάντησή» του με το τέρμα έγινε κατά λάθος:
Μια μέρα το χειμώνα έφτασα περίπου 20 λεπτά πριν την προπόνηση και, μην έχοντας τίποτα άλλο να κάνω, πήγα στο τέρμα. Ο προπονητής κοίταξε και είπε: «Σήμερα, ας σε δοκιμάσουμε στο τέρμα». Από εκείνη τη μέρα ξεκίνησε η ζωή μου ως τερματοφύλακας.
Τα πρώτα βήματα και η άνοδος στην κορυφή
Ο Ντασάεφ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1976 με την ομάδα της Βόλγκα Αστραχάν, πριν μεταγραφεί στη Σπαρτάκ Μόσχας το 1977. Στη Σπαρτάκ καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας της Σοβιετικής Ένωσης, χάρη στις εξαιρετικές του ικανότητες στην απόκρουση σουτ και στην οργάνωση της άμυνας. Με την ομάδα της Μόσχας, ο Ντασάεφ κατέκτησε:
- 2 πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης (1979, 1987).
- Πολλές διακρίσεις ως ο καλύτερος τερματοφύλακας της χώρας.

Η διεθνής καριέρα με την εθνική της ΕΣΣΔ
Ο Ντασάεφ αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης από το 1979 έως το 1990, σημειώνοντας 91 συμμετοχές. Ήταν βασικός σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων:
- Euro 1988: Οδήγησε τη Σοβιετική Ένωση στον τελικό απέναντι στην Ολλανδία. Παρά την ήττα με 2-0, οι εμφανίσεις του καθ’ όλη τη διοργάνωση τον καθιέρωσαν ως έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο.
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1982 και 1986: Αν και η Σοβιετική Ένωση δεν πέτυχε μεγάλες διακρίσεις, ο Ντασάεφ ξεχώρισε για την σταθερότητα και την ικανότητά του κάτω από τα δοκάρια.
Η φήμη του εκτοξεύθηκε όταν χαρακτηρίστηκε ως ο διάδοχος του Λεβ Γιασίν, ενός άλλου Σοβιετικού θρύλου, και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της δεκαετίας του 1980. Το 1988 βραβεύτηκε από τον IFFHS (Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου) ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου.

Η μεταγραφή στη Σεβίλλη
Το 1988, ο Ντασάεφ μεταγράφηκε στην Σεβίλλη, ένα σπάνιο βήμα για Σοβιετικό παίκτη εκείνη την εποχή. Ο Ντασάεφ ήταν από τους πρώτους σοβιετικούς ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο εξωτερικό. Στη Σεβίλλη, όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, πέρασε κατάθλιψη, ήταν μόνος του μακριά από φίλους και οικογένεια, γεγονότα που επηρέασαν την απόδοσή του. Μάλιστα είχε ανοίξει και ένα μαγαζί με αθλητικό εξοπλισμό στην πόλη, το οποίο πτώχευσε.
Παρόλο που δεν κατάφερε να διακριθεί σημαντικά στην Ισπανία, η παρουσία του εκεί ήταν ιστορική, καθώς αντιπροσώπευε την αρχή μιας νέας εποχής για τους Σοβιετικούς ποδοσφαιριστές στο διεθνές ποδόσφαιρο. Μετά τη λήξη του συμβολαίου του με τη Σεβίλλη αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 34 ετών.
Η ζωή μετά το ποδόσφαιρο
Μετά το τέλος της καριέρας του, αφιερώθηκε στην προπονητική και υπήρξε προπονητής τερματοφυλάκων στη Σπαρτάκ Μόσχας. Σήμερα εξακολουθεί να εργάζεται σαν σύμβουλος στην Σπαρτάκ Μόσχας. Παράλληλα, εργάζεται ως πρεσβευτής του ποδοσφαίρου, προωθώντας το άθλημα στη Ρωσία.
Η κληρονομιά του Ντασάεφ στο ποδόσφαιρο
Ο Ρινάτ Ντασάεφ θεωρείται ένας από τους πιο σταθερούς και ικανούς τερματοφύλακες της εποχής του. Στην πραγματικότητα ήταν ένας τερματοφύλακας μπροστά για την εποχή του. Οι κινήσεις του και η αντιμετώπιση των φάσεων τον καθιστούν «σύγχρονο» και με τα σημερινά standards. Η FIFA τον συμπεριέλαβε στη λίστα των κορυφαίων τερματοφυλάκων του 20ού αιώνα, ενώ το όνομά του συνδέεται με το μεγαλείο του σοβιετικού ποδοσφαίρου. Η ψυχραιμία του, οι εντυπωσιακές του αποκρούσεις και η ηγετική του φυσιογνωμία τον κατέστησαν είδωλο για πολλές γενιές ποδοσφαιριστών, μέχρι και σήμερα.
Απολαύστε τον στο παρακάτω βίντεο:
Διαβάστε επίσης: