Η Κίνα στέλνει ιπτάμενο ρομπότ στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης για εύρεση παγωμένου νερού

Μια αποστολή με πολύ σημαντικό στόχο.
Η Κίνα προχωρά σε ένα ακόμα φιλόδοξο διαστημικό σχέδιο, ανακοινώνοντας ότι θα στείλει ένα ιπτάμενο ρομπότ στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης το 2026, στο πλαίσιο της αποστολής Chang’e-7. Ο στόχος είναι η αναζήτηση παγωμένου νερού, που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο πόρο για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.
Η παρουσία νερού στη Σελήνη έχει επιβεβαιωθεί από προηγούμενες αποστολές, όπως το Chang’e-5, αλλά και από αποστολές της NASA και της Ινδίας. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι το νερό σε μορφή πάγου μπορεί να βρεθεί βαθιά σε κρατήρες στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές.
«Υπάρχουν πολύ βαθιές σπηλιές στον νότιο πόλο της Σελήνης, και πιστεύουμε ότι εκεί μπορεί να υπάρχει νερό», δήλωσε ο Wu Weiren, επικεφαλής του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης.
Τι περιλαμβάνει η αποστολή Chang’e-7
Η Chang’e-7 θα περιλαμβάνει ένα σκάφος τροχιάς, ένα σκάφος προσεδάφισης, ένα ρόβερ και έναν ιπτάμενο ανιχνευτή. Το ιπτάμενο ρομπότ θα μπορεί να πραγματοποιήσει άλματα από ηλιόλουστες περιοχές σε σκιερούς κρατήρες, εξετάζοντας εάν υπάρχει πάγος και χαρτογραφώντας την κατανομή του.
Με αυτή την αποστολή, η Κίνα επιδιώκει να επιταχύνει τα σχέδιά της για την προσεδάφιση αστροναυτών στη Σελήνη έως το 2030 και την κατασκευή μιας σεληνιακής ερευνητικής βάσης στον νότιο πόλο του φεγγαριού.
Πηγή: cnn.gr