OpenAI: Δωρεάν η μηχανή αναζήτησης του Chatgpt

Η OpenAI ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση του ChatGPT Search για όλους, καταργώντας την απαίτηση συνδρομής για τη λειτουργία αναζήτησης.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «12 Days of OpenAI», η OpenAI ανακοίνωσε την ευρεία διάθεση του ChatGPT Search σε όλους τους χρήστες, καταργώντας την ανάγκη συνδρομής. Αυτή η είδηση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ποιότητα της αναζήτησης στην Google δέχεται έντονη κριτική, καθώς παρατηρείται σταδιακή υποβάθμιση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων της. Η νέα δυνατότητα του ChatGPT Search επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν πληροφορίες τόσο από υπολογιστές όσο και από κινητές συσκευές, αρκεί να είναι συνδεδεμένοι στον λογαριασμό τους.
Η OpenAI δίνει επίσης τη δυνατότητα στους χρήστες να ορίσουν το ChatGPT Search ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον browser της επιλογής τους. Η λειτουργία αυτή βασίζεται σε δεδομένα από συνεργαζόμενους εκδοτικούς οργανισμούς όπως οι Associated Press, Reuters και Condé Nast, προσπαθώντας να διασφαλίσει την ποιότητα και την ποικιλία των πηγών. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ειδικούς όπως η καθηγήτρια Michael Ann DeVito από το Πανεπιστήμιο Northeastern, παραμένουν ανησυχίες για την ακρίβεια των απαντήσεων που παρέχει η πλατφόρμα.
Οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώνονται από έρευνες όπως αυτή του Κέντρου Ψηφιακής Δημοσιογραφίας Tow του Πανεπιστημίου Columbia, η οποία έδειξε ότι το ChatGPT Search παρουσίασε σημαντικά λάθη σε 153 από τις 200 δοκιμαστικές παραθέσεις. Το γεγονός ότι το σύστημα συχνά εμφανίζει υψηλή αυτοπεποίθηση στις λανθασμένες απαντήσεις του εντείνει τους προβληματισμούς για την αξιοπιστία της τεχνολογίας.
Παράλληλα, έρευνες κοινής γνώμης, όπως αυτή της CivicScience, δείχνουν ότι μόνο το 25% των ανθρώπων είναι πρόθυμο να υιοθετήσει την αναζήτηση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η πλειοψηφία παραμένει επιφυλακτική. Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα ευρήματα του Pew Research Center, που καταδεικνύουν ότι πάνω από το 50% των Αμερικανών εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, με μόλις 10% να δηλώνει περισσότερο ενθουσιασμένο παρά ανήσυχο.
Πηγή: insomnia.gr