Σαν σήμερα 16/1: Η αρχή της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ

Σαν σήμερα, στις 16 Ιανουαρίου 1920, η Ποτοαπαγόρευση, ένα αμφιλεγόμενο κοινωνικό πείραμα στην αμερικανική ιστορία, τέθηκε σε ισχύ. Ο 18ος Συνταγματικός Τροποποιητικός Νόμος και ο Εφαρμοστικός Νόμος Βόλστεντ (Volstead Act) είχαν θεσπιστεί από το 1919. Αυτ σηματοδοτώντας την απαγόρευση της κατασκευής, πώλησης και διανομής αλκοολούχων ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ποτοαπαγόρευση και οι ιδέες πίσω από αυτή
Η Ποτοαπαγόρευση ήταν αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας του κινήματος της εγκράτειας, που υποστήριζε ότι το αλκοόλ ευθυνόταν για την ηθική και κοινωνική παρακμή. Θρησκευτικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η Women’s Christian Temperance Union και οι Anti-Saloon Leagues, έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην πίεση προς την κυβέρνηση για τη θέσπιση του νόμου.

Αν και η Ποτοαπαγόρευση είχε ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, τα αποτελέσματα ήταν αμφιλεγόμενα. Αντί να εξαφανιστεί η κατανάλωση, το αλκοόλ έγινε κρυφό, οδηγώντας στη γέννηση παράνομων αποστακτηρίων, κρυφών μπαρ (speakeasies) και οργανωμένου εγκλήματος.
Ονόματα όπως ο Αλ Καπόνε έγιναν συνώνυμα της εποχής, καθώς οι μαφιόζικες οργανώσεις ανέλαβαν τον έλεγχο της παραγωγής και διανομής αλκοόλ. Η διαφθορά έφτασε στα όργανα του κράτους, καθώς πολλές αστυνομικές και δικαστικές αρχές δωροδοκούνταν για να “κλείνουν τα μάτια”.
Η Κατάργηση του Νόμου
Παρά τις αρχικές υποστηρίξεις, η δημόσια δυσαρέσκεια για την Ποτοαπαγόρευση αυξανόταν καθώς οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις γίνονταν ολοένα πιο εμφανείς. Η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 έφερε επιπλέον πίεση για την κατάργηση της, καθώς τα έσοδα από την φορολόγηση του αλκοόλ θεωρούνταν αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη.
Τελικά, η Ποτοαπαγόρευση έλαβε τέλος το 1933 με την ψήφιση του 21ου Τροποποιητικού Νόμου, που ακύρωσε τον 18ο και επέτρεψε ξανά την παραγωγή και πώληση αλκοόλ.
Κληρονομιά της Ποτοαπαγόρευσης
Η Ποτοαπαγόρευση παραμένει μια σημαντική υπενθύμιση της επίδρασης της νομοθεσίας στις κοινωνικές συμπεριφορές και της δυσκολίας ελέγχου τέτοιων ευρέως διαδεδομένων πρακτικών. Ενώ απέτυχε να επιτύχει τους στόχους της, επηρέασε βαθιά την αμερικανική κοινωνία, οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές στις αντιλήψεις για τη διακυβέρνηση, το έγκλημα και την προσωπική ελευθερία.